Het Project

Professor Sasse is een van de onderzoekers die schedelmetingen op Urk verricht

Zout wordt zoet en Urk is voorgoed eiland af. ‘De dag begint zoals iedere andere dag: met het opkomen van de zon boven de Zuiderzee ter hoogte van Schokland. Op dit vroege uur bewijst niets dat vandaag een alles beslissend moment voor het ruim duizend jaar oude eiland Urk zal plaatsvinden.’ Zo begint het fascinerende verhaal van de inpoldering van Urk in het boek Zoutzoet.

Al snel na de inpoldering blijkt dat Urk wordt beschouwd als een ‘probleem’ en bewust gemarginaliseerd. Plannen liggen klaar om de helft van de bevolking naar elders te laten verhuizen, en het oude dorp af te breken. De plannenmakers voelen zich gesteund door wetenschappelijk onderzoek, waarin de Urker bevolking niet altijd even positief wordt afgeschilderd.

De schrijvers Juriaan Brouwer en Lucia de Vries vertellen in Zoutzoet het gebeuren door de ogen van getuigen. Nog niet eerder gepubliceerd archiefmateriaal vormt de basis van het onderzoek. Het boek is geïllustreerd met prachtige historische zwart-wit foto’s.

Filmmaker Frederieke Jochems werd gegrepen door het verhaal en maakte er een bijzondere documentaire over. De film werd, net als het boek, in 2006  gepresenteerd en door Omroep Flevoland uitgezonden. ZoutZoet geeft een indringend beeld van de gevolgen van de Zuiderzeewerken voor de bewoners van Urk. In tientallen interviews vertellen bewoners over de periode voor de afsluiting van de Zuiderzee en over hun leven daarna.

In het ‘zoute’ deel vertellen Urkers over hun kindertijd op het eiland, over vissen en boeren, verkeringstijd, armoede en de saamhorigheid in de kleine gemeenschap. In het ‘zoete’ deel gaat het over de inpoldering, de selectie, het werken in de polder, het ‘Wonder van Urk’ en de relatie tussen Urk en de polder.

Boek en DVD worden als pakket aangeboden maar zijn ook afzonderlijk te bestellen.