Het Boek
“Zout wordt zoet en Urk is voorgoed eiland af. ‘De dag begint zoals iedere andere dag: met het opkomen van de zon boven de Zuiderzee ter hoogte van Schokland. Op dit vroege uur bewijst niets dat vandaag een alles beslissend moment voor het ruim duizend jaar oude eiland Urk zal plaatsvinden.” Zo begint het fascinerende verhaal van de inpoldering van Urk in het boek ZoutZoet.
Al snel na de inpoldering blijkt dat Urk wordt beschouwd als een ‘probleem’ en bewust gemarginaliseerd. Plannen liggen klaar om de helft van de bevolking naar elders te laten verhuizen, en het oude dorp af te breken.
De schrijvers Juriaan Brouwer en Lucia de Vries vertellen in Zoutzoet het gebeuren door de ogen van getuigen. Nog niet eerder gepubliceerd archiefmateriaal vormt de basis van het onderzoek. Het boek is geïllustreerd met prachtige historische zwart-wit foto’s.
Het boek is vanaf 6 juni 2021 hier digitaal te lezen.
Het Nederlands Dagblad over ZoutZoet:
Juriaan Brouwer en Lucia de Vries zijn geboren en in de jaren zestig en zeventig getogen op Urk. Ze kozen allebei voor Urkers ongebaande paden, ook levensbeschouwelijk. Inmiddels zijn ze de veertig gepasseerd. Ze zien de generatie van hun grootouders langzaam verdwijnen en met hen de herinnering aan de tijd dat Urk nog een eiland was in de Zuiderzee. Ze vroegen zich af hoe dat ging, voor en tijdens de inpoldering. Ze hielden interviews met mensen van de ‘zoutzoetgeneratie’ en deden archiefonderzoek.
Hun boek Zoutzoet is een onthutsend verhaal over een eilandbevolking die in alle plannen rond de IJsselmeerpolders volstrekt werd vergeten. De polder zou ooit de naam van hun eiland dragen: Urkerland, zoals de Wieringermeer de naam van Wieringen had gekregen. Zelfs dat ging niet door. De herinnering aan Urk moest zo klein mogelijk worden. De werknaam Noord-Oostelijke Polder voldeed.
http://www.nd.nl/artikelen/2007/september/17/het-probleem-urk